DIY: Gorąca czekolada z bałwankami

 

 Zapraszam tak dla odmiany na post kulinarny, który myślę, że spodoba się większości z Was. Przygotowałam bardzo prosty przepis na ozdobne bałwanki do gorącej czekolady. Zima w tym roku nie zawodzi nas, jeśli chodzi o śnieg, dlatego takie bałwanki spiszą się idealnie do obecnego klimatu panującego za oknem. 

Czego będziemy potrzebować?
  • dużych pianek
  • paluszków, ja wybrałam z sezamem
  • odrobina marchewki
  • czekolada lub pisaki ozdobne

❄⛄❄

Jak wykonać takie bałwanki?

Do wykonania pierwszego bałwanka będziemy potrzebować 3 pianek, zastąpią nam one śnieżne kule. Do połączenia ich natomiast użyjemy paluszków. Na początek łączymy kule jedną do drugiej. 

Gdy kule będą już jednością możemy dodać ręce i nogi do naszego uroczego śnieżnego kolegi. Warto przykładać w tym czasie bałwanka do wybranego przez nas kubka, aby mieć pewność, że stabilnie będzie na nim leżeć. Pod wpływem parowania gorącej czekolady, czy kakao bałwan będzie się topić, ale dobre wymiary zapewnią o wiele dłuższy efekt. 

Gdy nasza wstępna postać będzie pasować do kubka czas na szczegóły. Ja zaczęłam od marchewki. Wycięłam nożem odpowiedni kształt, aby pasował wizualnie rozmiarem i zamieściłam w górnej piance.

Ostatnim krokiem jest dekoracja czekoladą. Ja osobiście rozpuściłam jeden kawałek czekolady nad palnikiem w łyżce. Taka ilość w zupełności mi wystarczyła. Jeśli jednak posiadacie specjalne pisaki, to polecam po nie sięgnąć, z pewnością będzie wygodniej. ;)

Krok po kroku w zdjęciach:


Tak prezentują się bałwanki w efekcie końcowym. Czas przygotować rozgrzewającą czekoladę! 😋


Po przygotowaniu czekolady nie pozostaje nam nic innego, jak położenie gotowych bałwanków na kubkach bądź szklankach i zaniesieniu ich dla bliskich. Smacznego!


Kto ma ochotę na tak podaną czekoladę? 
Podoba się Wam pomysł na bałwanki?

Copyright © Dollka Blog